Na rynkach hurtowych sporo nowości, ale na razie głównie z importu. Na Wielkopolskiej Giełdzie Rolno-Ogrodniczej w Poznaniu pojawiła się już młoda biała kapusta i młoda marchew w pęczkach z Hiszpanii, ale ceny są bardzo wysokie.
Za główkę młodej kapusty trzeba zapłacić nawet 5 zł. Drogie są też hiszpańskie pomidory. Kilogram kosztuje od 6 do 6,5 zł. Na polskie z gospodarstw wielkotowarowych trzeba będzie jeszcze poczekać przynajmniej miesiąc.
O 50 gr. za kilogram zdrożały hiszpańskie brokuły. Kalafiory sprowadzamy teraz z Francji, a ziemniaki z Maroka. Holenderskie długie ogórki - to już praktycznie przeszłość. Z powodzeniem zastępują je polskie i znacznie tańsze. W podwarszawskich Broniszach kilogram kosztuje od 5 do 6,5 zł. Coraz więcej jest też krajowych krótkich ogórków, wypierających hiszpańskie.