Popyt na cebulę w krajach Europy Zachodniej, gdzie były w tym roku niższe plony, spowodował wzrost cen tych warzyw w Polsce. Notowania zwyżkują już od początku października br.
Spółdzielnie ogrodnicze oferują producentom w tym tygodniu cenę o 7 gr wyższą
niż w połowie miesiąca (68 gr za kg).
Jest ona jednocześnie o
24 gr większa niż w 2002 r. Zdrożała także kapusta biała, pekińska oraz warzywa
spod osłon. Najbardziej ogórki (z 2,42 do 4,23 zł za kg), a także pomidory i
papryka.
Ceny wielu warzyw, m.in. kapusty czerwonej, buraków,
kalafiorów i brokułów nie zmieniły się. Ustabilizowana jest także cena
ziemniaków. Niektóre warzywa minimalnie potaniały, np. kapusta włoska, marchew,
selery, pietruszka.
Utrudnienia związane z eksportem pieczarek na
Wschód (wprowadzenie wiz) spowodowały obniżki notowań pieczarek, które staniały
w spółdzielniach o 6 gr, do 4,28 zł za kg - informuje Grażyna Stępka z
IERiGŻ.
W zakładach przetwórczych podniesiono ceny skupu jabłek
przemysłowych. Obecnie sadownicy otrzymują za nie średnio 51 gr za kg.
Odnotowano również wzrost cen cebuli, skupowanej do
przetwórstwa.
Za cebulę obieraną zakłady płaciły w tym
tygodniu o 15 gr więcej niż tydzień temu (75 gr za kg), a za cebulę w łusce o 8
gr (44 gr za kg).
Ceny jabłek deserowych są ustabilizowane. Na
targowiskach hurtowych, w zależności od odmiany, wahają się one od 1 do 1,3 zł
za kg.