Na krajowym rynku niewielki spadek cen cukru. O tej porze roku większe jest zapotrzebowanie ze strony handlowców detalicznych i producentów przetworów.
Komisja Europejska obniżyła stawki refundacji na sprzedaż cukru do krajów trzecich. To spowodowało, że w wielu krajach trzeba było pozbyć się nadwyżek w inny sposób, niż przez eksport. W Belgii, Francji i na Węgrzech cukrownie podpisały umowy na sprzedaż cukru do unijnych magazynów. Obecnie cena interwencyjna, to 630 euro za tonę. Jeśli reforma rynku cukru wejdzie w życie, to za 3 lata będzie ona niższa o ponad 240 euro.
Na londyńskiej giełdzie duży wzrost cen białego cukru. Podwyżki sięgają 40 dolarów za tonę. Zmiany cen, to efekt prognoz mniejszej produkcji cukru na świecie, a także inwestycji w produkcję bioetanolu, między innymi w krajach azjatyckich.