A_BIO_AGRO_950

Niewielki spadek cen cukru

21 lipca 2005

Na krajowym rynku niewielki spadek cen cukru. O tej porze roku większe jest zapotrzebowanie ze strony handlowców detalicznych i producentów przetworów.

Komisja Europejska obniżyła stawki refundacji na sprzedaż cukru do krajów trzecich. To spowodowało, że w wielu krajach trzeba było pozbyć się nadwyżek w inny sposób, niż przez eksport. W Belgii, Francji i na Węgrzech cukrownie podpisały umowy na sprzedaż cukru do unijnych magazynów. Obecnie cena interwencyjna, to 630 euro za tonę. Jeśli reforma rynku cukru wejdzie w życie, to za 3 lata będzie ona niższa o ponad 240 euro.

Na londyńskiej giełdzie duży wzrost cen białego cukru. Podwyżki sięgają 40 dolarów za tonę. Zmiany cen, to efekt prognoz mniejszej produkcji cukru na świecie, a także inwestycji w produkcję bioetanolu, między innymi w krajach azjatyckich.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę