A_BIO_AGRO_950

Marazam na rynku cukru

7 czerwca 2004

Od tygodnia na rynku cukru panuje marazm. Niewielki obrót cukrem spowodowany jest zdaniem maklerów spadkiem popytu w handlu detalicznym. Jak informuje Krzysztof Konarski z Domu Maklerskiego TRANSARR lada dzień na rynku powinno nastąpić ożywienie, bo coraz więcej spożywamy lodów i napojów.

Do pobudzenia rynku przyczynią się też pierwsze dojrzewające owoce na przetwory i mrożonki. Teraz za cukier w 50-kilogramowych workach trzeba zapłacić od 2,88 zł do 3 zł za kilogram. Jest to nieznaczny spadek w porównaniu z zeszłym tygodniem. Cena cukru zbliżyła się do ceny interwencyjnej Unii Europejskiej, czyli około 632 euro za tonę. Pod koniec maja cena za cukier w 50-kilogramowych workach wahała się między 2,90 zł do 3,10 zł za kilogram.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę