Ptak_Waw_CTR_2024

KSC zakończyła kampanię 2008/2009

12 stycznia 2009
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. zakończyła kampanię cukrowniczą 2008/2009. W jej trakcie koncern skupił ponad 3,1 miliona ton buraków, z których wyprodukował 465 tysięcy ton cukru.
Podobnie jak w latach ubiegłych kampania w KSC rozpoczęła się na przełomie września i października. Jako pierwsze przystąpiły do niej 27 września „Cukrownia Nakło” oraz „Cukrownia Dobrzelin”. Ostatnim pracującym zakładem była „Cukrownia Kruszwica”, gdzie przerób zakończył się w pierwszych dniach stycznia. Ogółem w Spółce kampania trwała średnio około 83 dni.
- W ciągu ponad trzech miesięcy zakłady KSC skupiły od 17 tysięcy plantatorów ponad 3,1 miliona ton buraków - informuje Łukasz Wróblewski, rzecznik prasowy Polskiego Cukru. - Łączna wielkość produkcji cukru kwotowego wyniosła 465 tysięcy ton. Najwięcej cukru wytworzyły: „Cukrownia Kruszwica” (89 tys. ton – co jest najlepszym wynikiem w całej dotychczasowej historii fabryki), „Cukrownia Krasnystaw” (ponad 80 tys. ton) oraz „Cukrownia Werbkowice” (75 tys. ton).
Dzięki realizowanym od kilku lat dużym inwestycjom oraz koncentracji produkcji w największych zakładach, cukrownie poprawiły znacznie swoją efektywność. Średni przerób dobowy w Spółce wyniósł 5,8 tys.ton (w przypadku „Cukrowni Krasnystaw” osiągnął po raz pierwszy poziom prawie 8 tys. ton); zmniejszono również zużycie m.in. energii cieplnej i koksu, które w porównaniu do ubiegłego roku spadło o blisko 10 procent.
Słabsze niż w poprzedniej kampanii, z powodu suszy i gorszych warunków atmosferycznych, były za to wyniki surowcowe. Z szacunków wynika, że tegoroczny średni plon przekroczył 48 ton z hektara, a średnia polaryzacja wyniosła 16,7 procent.
- W sezonie 2008/2009 kampanię w KSC prowadziło 7 cukrowni czyli czyli o 4 mniej niż w poprzedniej kampanii - dodaje Łukasz Wróblewski. - Zmniejszenie liczby czynnych fabryk to wynik restrukturyzacji związanej z unijną reformą rynku cukru, zakładającej obniżenie produkcji cukru w UE do roku 2009/2010 o 6 mln ton. Na skutek cięć w 2008 roku producenci w Polsce zrezygnowali z limitu produkcji w ilości ponad 366 tys. ton cukru. W przypadku KSC kwota redukcji wyniosła ponad 140 tys. ton i objęła wyłączenie z produkcji cukrowni „Lublin”, „Łapy”, „Brześć Kujawski” oraz zależnej spółki „Cukrownia Leśmierz S.A.”.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. (koncern KSC Polski Cukier S.A.) powstała w 2002 r. i jest największym w Polsce i ósmym, co do wielkości producentem cukru w Europie. Firma dysponuje blisko 40-procentowym udziałem w rynku krajowym i 4-procentowym udziałem w rynku całej Unii Europejskiej.

POWIĄZANE

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...

Rzepak ozimy w okresie jesiennym wymaga nawożenia dolistnego, które jest uzupełn...

Skończyły się żniwa kukurydzy kiszonkowej, rozpoczyna się zbiór odmian zbieranyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę