Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

KSC zakończyła kampanię 2008/2009

12 stycznia 2009
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. zakończyła kampanię cukrowniczą 2008/2009. W jej trakcie koncern skupił ponad 3,1 miliona ton buraków, z których wyprodukował 465 tysięcy ton cukru.
Podobnie jak w latach ubiegłych kampania w KSC rozpoczęła się na przełomie września i października. Jako pierwsze przystąpiły do niej 27 września „Cukrownia Nakło” oraz „Cukrownia Dobrzelin”. Ostatnim pracującym zakładem była „Cukrownia Kruszwica”, gdzie przerób zakończył się w pierwszych dniach stycznia. Ogółem w Spółce kampania trwała średnio około 83 dni.
- W ciągu ponad trzech miesięcy zakłady KSC skupiły od 17 tysięcy plantatorów ponad 3,1 miliona ton buraków - informuje Łukasz Wróblewski, rzecznik prasowy Polskiego Cukru. - Łączna wielkość produkcji cukru kwotowego wyniosła 465 tysięcy ton. Najwięcej cukru wytworzyły: „Cukrownia Kruszwica” (89 tys. ton – co jest najlepszym wynikiem w całej dotychczasowej historii fabryki), „Cukrownia Krasnystaw” (ponad 80 tys. ton) oraz „Cukrownia Werbkowice” (75 tys. ton).
Dzięki realizowanym od kilku lat dużym inwestycjom oraz koncentracji produkcji w największych zakładach, cukrownie poprawiły znacznie swoją efektywność. Średni przerób dobowy w Spółce wyniósł 5,8 tys.ton (w przypadku „Cukrowni Krasnystaw” osiągnął po raz pierwszy poziom prawie 8 tys. ton); zmniejszono również zużycie m.in. energii cieplnej i koksu, które w porównaniu do ubiegłego roku spadło o blisko 10 procent.
Słabsze niż w poprzedniej kampanii, z powodu suszy i gorszych warunków atmosferycznych, były za to wyniki surowcowe. Z szacunków wynika, że tegoroczny średni plon przekroczył 48 ton z hektara, a średnia polaryzacja wyniosła 16,7 procent.
- W sezonie 2008/2009 kampanię w KSC prowadziło 7 cukrowni czyli czyli o 4 mniej niż w poprzedniej kampanii - dodaje Łukasz Wróblewski. - Zmniejszenie liczby czynnych fabryk to wynik restrukturyzacji związanej z unijną reformą rynku cukru, zakładającej obniżenie produkcji cukru w UE do roku 2009/2010 o 6 mln ton. Na skutek cięć w 2008 roku producenci w Polsce zrezygnowali z limitu produkcji w ilości ponad 366 tys. ton cukru. W przypadku KSC kwota redukcji wyniosła ponad 140 tys. ton i objęła wyłączenie z produkcji cukrowni „Lublin”, „Łapy”, „Brześć Kujawski” oraz zależnej spółki „Cukrownia Leśmierz S.A.”.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. (koncern KSC Polski Cukier S.A.) powstała w 2002 r. i jest największym w Polsce i ósmym, co do wielkości producentem cukru w Europie. Firma dysponuje blisko 40-procentowym udziałem w rynku krajowym i 4-procentowym udziałem w rynku całej Unii Europejskiej.

POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę