Na szerszą skalę produkcja cebuli w Polsce prowadzona była już w okresie międzywojennym. Wtedy też byliśmy już eksporterem tego warzywa.
Rozmiary tego eksportu były jednak stosunkowo skromne – w granicach 20 tys. t rocznie. Obecnie bywają sezony, gdy do zagranicznych odbiorców wysyłamy nawet 200 tys. t cebuli. W cebulowym handlu zagranicznym mieliśmy w ostatnich latach okresy wzlotów i upadków, jednak zawsze pozostajemy w gronie liczących się producentów tego warzywa w Europie, jesteśmy też poważnym jego eksporterem. W produkcji warzywniczej bywają gwiazdy jednego sezonu, których spektakularny sukces eksportowy przyćmiewa pozycję cebuli. To ona jednak należy do elitarnego grona tych produktów, na które – czasem na większe ilości, czasem na mniejsze – odbiorcy zawsze się znajdywali. Czy tak będzie również w przyszłości? – wszystko zależy od tego czy polska cebula zdoła zachować konkurencyjność. ]
Przyzwoitą opłacalność produkcji cebuli zapewnia w miarę stabilny popyt na nią. W kraju jest ona zaliczana do kanonu podstawowych warzyw używanych w kuchni. Również w obrocie międzynarodowym cebula ma stabilną i mocną pozycję. Obok pomidorów właśnie ona należy do warzyw, którymi obrót handlowy osiąga największe rozmiary.