Krochmalnia w Bronisławiu, jako pierwsza w przemyśle ziemniaczanym, wdraża program jakościowy HACCP.
W Przedsiębiorstwie Przemysłu Ziemniaczanego w Bronisławiu (gmina Strzelno) dobiegają końca prace związane z wdrażaniem systemu jakościowego HACCP. Ten certyfikat będzie niezbędny polskim firmom po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Poza tym obowiązek jego wprowadzenia nakłada znowelizowana ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Największym przedsięwzięciem, realizowanym w naszej spółce, jest przebudowa działu produkcji, co zapewni wyższą jakość krochmalu i zmniejszenie zużycia wody. Kosztować to nas będzie około miliona złotych – powiedział "Gazecie Pomorskiej" Henryk Kiciński, prezes zarządu. Dostosowanie się do standardów europejskich jest dużym obciążeniem dla bronisławskiej firmy. Spłaca ona bowiem kredyt skupowy i raty leasingowe za przejęcie majątku od skarbu państwa.