Konieczne certyfikaty bezpieczeństwa na wwóz owoców i warzyw do Rosji
28 września 2009
Strona rosyjska rozszerzyła, w odniesieniu do stanu na połowę czerwca 2009 roku, obowiązek dołączania certyfikatów bezpieczeństwa o przesyłki i produkty roślinne pochodzące z Holandii – cebula, gruszki, ziemniaki, rzodkiew, bakłażany, Niemiec – jabłka i Polski – truskawki, wiśnie, pomidory. Dodatkowe certyfikaty będą obowiązywać od 1 października 2009 r.
Od początku 2009 roku Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej zakwestionowała 100 przesyłek m.in. jabłek, kapusty pekińskiej, truskawek, wiśni, pomidorów. Są to wyniki monitoringu pozostałości pestycydów, azotanów i azotynów w towarach roślinnych, przeprowadzonego przez stronę rosyjską i przekazanego 18 września przedstawicielom Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas spotkania konsultacyjnego w Kaliningradzie.
W związku z występującymi przekroczeniami najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, azotanów i azotynów określonych w prawie rosyjskim od 1 października 2009 roku Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej wprowadza dodatkowo obowiązek załączania certyfikatów bezpieczeństwa do każdej partii truskawek, wiśni, pomidorów wyprodukowanych i eksportowanych do Federacji Rosyjskiej z Polski. Zmianie nie uległ dotychczasowy obowiązek dołączania certyfikatów bezpieczeństwa do każdej partii jabłek i kapusty pekińskiej eksportowanych z Polski do Federacji Rosyjskiej.