Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Koniec produkcji cukru

21 października 2003

Po raz pierwszy od chwili powstania, czyli od 120 lat, przed Cukrownią "Szczecin” S.A. nie pojawiły się transporty z burakami cukrowymi. Cukrownia zaprzestała produkcji. Nie zostanie jednak zlikwidowana.

Fabryka, gdy powstawała, znajdowała się na skraju miasta. Dziś miasto bardzo się do niej przybliżyło. Ale nie tylko to jest główna przyczyną zamknięcia produkcji. Polskie cukrownie znajdują się w trudnej sytuacji i nie wszystkie przetrwają. W wielu produkcja będzie wygaszana. 

Ale to nie oznacza likwidacji Cukrowni "Szczecin” – mówi jej prezes Marian Knul. – Rzeczywiście cukru u nas już nie będziemy produkować. W związku z tym likwidacji ulegnie tzw. część brudna fabryki. Zostaną jednak obiekty magazynowe. Przygotowujemy się do przechowywania i konfekcjonowania cukru. 

W tej chwili fabryka zatrudnia 177 osób. Nie dla wszystkich będzie praca. Dziś trudno powiedzieć ile osób ją straci. Część pracowników odejdzie na emeryturę. Część skorzysta z propozycji jakie stwarza Cukrownia. Trwają rozmowy ze związkami zawodowymi. Jest szansa, że ograniczenia kadrowe nie będą bolesne dla zatrudnionych. 

Cukrownia w Szczecinie, podobnie jak cukrownie w Stargardzie i Gryficach, nie jest jeszcze w Krajowej Spółce Cukrowej Polski Cukier SA. Wszystkie wejdą w skład holdingu prawdopodobnie pod koniec pierwszego kwartału 2004 roku.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę