Zbiór warzyw korzeniowych powoli się kończy, rośnie za to ich oferta rynkowa. Niestety w tym roku popyt nie nadąża za podażą. Warzyw jest dużo, chętnych na nie znacznie mniej. Bardzo niskie wciąż są ceny cebuli. W okolicach Kutna, Kalisza czy Sieradza rolnicy sprzedają ją nawet po 20 za kilogram.
Rekordowo tania jest też kapusta, ale jej ceny przestały już spadać.Kupowana przez zakłady przetwórcze czy spółdzielnie ogrodnicze kosztuje około 20 gr. za kilogram. Ale na giełdach w Poznaniu czy Warszawie kosztuje nawet dwa razy więcej.Ruszył właśnie sezon kiszenia, i od razu zainteresowanie kapusta wzrosło.
Dla wielu rolników i małych zakładów kiszenie to ucieczka przed bardzo niskim cenami za surową kapustę. Polacy przodują w spożyciu kapusty. Poza ziemniakami marchwią to wciąż podstawa naszej diety.Ceny pozostałych warzyw be zmian. Tania jest marchew i buraki. Tylko kalafiory i tak drogie w tym sezonie jeszcze zdrożały. Szczyt skupu jabłek przemysłowych i od razu niższe ceny. Nasz koncentrat oczyszczany w Niemczech trafia głównie do Stanów Zjednoczonych. A kurs dolara jest teraz bardzo niski.