Pokrzywy rosną wszędzie i za darmo. Można je ściąć będąc na przykład na spacerze. Tylko przed wyjściem na przechadzkę radzimy zabrać worek, nożyce do cięcia roślin i grube rękawice.
Najlepsze pokrzywy to takie, które są w pełni rozwninięte, ale jeszcze nie kwitną. Wrzucamy je do beczki razem z zielem i kwiatami mniszak lekarskiego czyli mleczami. To wszystko zalewamy wodą tak, by zakryła rośliny. Beczkę trzeba nakryć. Proporcję wynoszą mniej więcej:
Mączka przyśpiesza powstawanie gnojówki i wzbogaca ją w składniki mineralne. Bez niej jednak fermentacja też się rozpocznie i przebiegnie prawidłowo, o czym bez wątpienia dowiemy się mniej więcej po tygodniu, gdy poczujemy charakterystyczny zapach. Nawóz śmierdzi, ale roślinom to odpowiada. Podlewamy nim grządki z warzywami i kwiatami nawet raz w tygodniu uprzednio rozcieńczając. Do 10 litrowej konewki wlewamy jedną dziesiątą część nawozu i resztę wody. Efekty będą wspaniałe!