Hitem ostatnich lat w kraju i zagranicą są jabłka stosowane jako dodatek do jogurtów, albo w piekarnictwie. Jabłka muszą być odpowiednio pokrojone i przygotowane. Aż trudno uwierzyć, że jeszcze kilka lat temu taki produkt sprowadzaliśmy z zagranicy.
Kostka z jabłek, bo tak nazywane są specjalnie przygotowane owoce, była domeną zachodnich przetwórców, ponieważ u nas nie było odpowiednich maszyn, technologii i wyselekcjonowanych odmian jabłek. Surowa kostka z jabłek ma tylko kilkudniowy termin przydatności do spożycia. Kilogram kosztuje 1,80 zł.
Po zamrożeniu i doliczeniu kosztów transportu cena rośnie do 2,70 zł za kilogram. Ale chętnych do odbioru takiego towaru nie brakuje. Importerami są teraz głównie Niemcy, niektóre kraje Wspólnoty Niepodległych Państw oraz nasi południowi sąsiedzi. Na krajowych rynkach hurtowych w ciągu miesiąca spadły znacznie ceny śliwek suszonych bez pestek oraz krajowych orzechów laskowych. Zdrożały natomiast orzechy włoskie.