Słoneczna pogoda sprawia, że owoce i warzywa, np. maliny, śliwki czy pomidory, które producenci dostarczają do zakładów, są dobrej jakości. Duża ich podaż powoduje, że przetwórnie obniżają ceny. O 10 proc. potaniały maliny, spadły również notowania jabłek przemysłowych.
- W ciągu najbliższych tygodni, gdy rozpoczną się zbiory jabłek jesiennych, można spodziewać się znacznie większych niż obecnie dostaw do przemysłu tzw. spadów.I prawdopodobnie ceny skupu tych owoców jeszcze się obniżą - prognozuje Grażyna Stępka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Mniejsza w tym roku, w stosunku do zeszłego sezonu, podaż wielu warzyw i owoców powoduje, że ceny skupu do przetwórstwa są, mimo ostatnich obniżek, wyższe niż w 2004 roku. Wyjątkiem są pomidory, gdyż plantatorzy otrzymują dopłaty stosowane w UE dla grup producentów, które podpisały umowy kontraktacyjne z zakładami.