Cukrownia Ropczyce jest największym zakładem tej branży w regionie. W 1996 roku decyzją Ministra Przekształceń Własnościowych weszła w struktury Lubelsko-Małopolskiej Spółki Cukrowej S.A. w Zamościu. Rok później w drodze emisji akcji nowej serii pozyskała inwestora strategicznego, którym został i jest nadal niemiecki koncern Südzucker AG Ochsenfurt/Mannheim.
W ubiegłym roku z taśm produkcyjnych zjechało ponad 80 tys. ton cukru. Obecnie dzięki stacji segregacji możliwy będzie jego podział na cztery frakcje, w zależności od wielkości kryształków. Dyrekcja zakładu jest zdania, że jest to gwarancją zbytu. Przemysł spożywczy ma bowiem zróżnicowane potrzeby i tak przykładowo cukier gruby jest najlepszy do produkcji czekolad , natomiast tzw. grysik do produkcji galaretek, kisieli.
Obecna inwestycja to także gwarancja zatrudnienia dla 400-osobowej załogi i pewnego zbytu buraków dla ponad 4 tys. plantatorów. W planach jest już budowa silosu do magazynowania 40 tys. ton cukru, a także modernizacja bloku energetycznego.