A_BIO_AGRO_950

Inwestują w cukier

26 lutego 2003
Cukrownia Ropczyce może się pochwalić unikatową w skali kraju stacją segregacji cukru. Inwestycja pochłonęła sześć i pół miliona złotych i jest kolejnym etapem gruntownej modernizacji zakładu.

Cukrownia Ropczyce jest największym zakładem tej branży w regionie. W 1996 roku decyzją Ministra Przekształceń Własnościowych weszła w struktury Lubelsko-Małopolskiej Spółki Cukrowej S.A. w Zamościu. Rok później w drodze emisji akcji nowej serii pozyskała inwestora strategicznego, którym został i jest nadal niemiecki koncern Südzucker AG Ochsenfurt/Mannheim.

W ubiegłym roku z taśm produkcyjnych zjechało ponad 80 tys. ton cukru. Obecnie dzięki stacji segregacji możliwy będzie jego podział na cztery frakcje, w zależności od wielkości kryształków. Dyrekcja zakładu jest zdania, że jest to gwarancją zbytu. Przemysł spożywczy ma bowiem zróżnicowane potrzeby i tak przykładowo cukier gruby jest najlepszy do produkcji czekolad , natomiast tzw. grysik do produkcji galaretek, kisieli.

Obecna inwestycja to także gwarancja zatrudnienia dla 400-osobowej załogi i pewnego zbytu buraków dla ponad 4 tys. plantatorów. W planach jest już budowa silosu do magazynowania 40 tys. ton cukru, a także modernizacja bloku energetycznego.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę