Szacunki GUS pokazują niewielki roczny spadek zbiorów warzyw gruntowych o 1,8% (r/r) do wielkości 4,8 mln t. Najgłębsze spadki (r/r) miały miejsce w przypadku cebuli (-19,1% do 700 tys. t) oraz kalafiorów (-7,6% do 190 tys. t). Wyższe zbiory miały m.in. miejsce dla warzyw z grupy „pozostałe”, tj. pietruszka, pory, selery (i in.) (6,2% do 765 tys. t), buraków ćwikłowych (3,1% do 368 tys. t) oraz kapusty (2,1% do 1,4 mln t). Nie zmieniły się znacząco zbiory pomidorów (spadek o 1,3% do 210 tys. t) i ogórków (wzrost o 1,2% tys. t). Warto nadmienić, że wielkość zbiorów warzyw gruntowych w Polsce znajduje się w ostatnich latach w trendzie spadkowym.
W ślad za zmniejszającymi się zbiorami podąża spadek wielkości produkcji niektórych przetworów warzywnych.
Wpierwszych ośmiu miesiącach br. produkcja konserw warzywnych oraz soku pomidorowego odnotowały spadki (r/r) odpowiednio o 9,5% do 45,79 tys. t oraz o 2,0% do 21,56 tys. t. Jednakże, miały także miejsce wzrosty: w przypadku marynat o 18,5% do 35,97 tys. t i warzyw mrożonych o 5,2% do 215,22 tys. t.
Miesiące styczeń-sierpień przyrosły wzrost eksportu (r/r) warzyw świeżych w ujęciu wagowym o 50,6% aż do 333,91 tys. t. Import w tym czasie wykazał się spadkiem o 12,5% do wielkości 133,86 tys. t. Głównym składnikiem eksportu, także w ujęciu wartościowym, pozostaje cebula, a importu – pomidory. Eksport przetworów zwiększył się w badanym okresie o 8,6% do 279,33 tys. t, w tym eksport mrożonek – o 8,4% do 217,93 tys. t. Import przetworów wzrósł z kolei o 51,4% do 73,76 tys. t.