Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Gospodarka pasieczna

29 maja 2003

Maj w naszej strefie klimatycznej, to miesiąc słońca i kwiatów. Z każdym dniem zakwita coraz więcej roślin, a baza pożytkowa dla pszczół staje się coraz obfitsza.

W związku z tym pasieka wymaga większego wkładu pracy, by w pełni wykorzystać pożytki majowe, które w wielu rejonach dostarczają większość całorocznych zbiorów miodu. Do pożytków majowych należy zaliczyć kwitnące w tym okresie wierzby, mniszek lekarski, rzepak ozimy i sady.

Stopień wykorzystania pożytku zależy jednak nie tylko od siły rozrodczej rodziny pszczelej, ale też od jej składu biologicznego. Jest to stosunek liczby pszczół lotnych do liczby młodych pszczół i czerwiu. Za pszczoły lotne uważa się te, które ukończyły 20. dzień życia. W czasie intensywnego pożytku i przy małej ilości młodego czerwiu w gnieździe w pole wylatują jednak pszczoły młodsze, kilkunastodniowe. Oczywiste jest, że im więcej pszczół lotnych i mniej czerwiu jest w momencie rozpoczęcia pożytku, tym jego wykorzystanie jest lepsze. Większa jest ilość miodu towarowego, którą pszczelarz może później pozyskać.

Przygotowując pszczoły do wykorzystania pożytków wczesnych (sady, rzepaki) pszczelarz powinien zwrócić uwagę na następujące czynniki, które decydują o efektach produkcji pasiecznej:

  • zimować silne rodziny pszczele, 
  • zapewnić rodzinom odpowiednie warunki dla szybkiego wiosennego rozwoju i wychowania nowego pokolenia pszczół robotnic,
  • w przypadku braku pożytku naturalnego stosujemy podkarmianie pobudzające i ciasno utrzymujemy gniazda do polepszenia warunków termicznych,
  • w gnieździe musi być dostateczna ilość pyłku.
  • zapewnić odpowiedni skład biologiczny rodzin, czyli stosunek pszczół lotnych do czerwiu. Liczny czerw w czasie trwania pożytku zjada większość przynoszonego do ula miodu. - długość życia pszczół, czynnik ten jest związany bezpośrednio z ilością czerwiu. Wychów czerwiu skraca życie pszczół robotnic,
  • dostawianie we właściwym czasie plastrów potrzebnych do czerwienia, do rozkładania nektaru przy jego odparowywaniu i do magazynowania miodu,
  • silnym rodzinom rozpoczynamy poddawanie węzy,
  • ważne jest zaopatrzenie w wodę. Brak wody przy dużej ilości czerwiu może być przyczyną występowania choroby majowej.

Oprócz wszystkich wymienionych czynników na produkcję miodu w maju zasadniczy wpływ ma temperatura powietrza. Chłody majowe mimo obfitości roślin pożytkowych i dobrego przygotowania pszczół, mogą właściwie przekreślić szanse uzyskania miodu towarowego. Wykazano np., że w temperaturze 22°C pszczoły pobierają jednorazowo dwa razy więcej nektaru niż w 14-15°C. W razie trwalszego pogorszenia pogody w maju można mimo niezbyt sprzyjających warunków wstawić co jakiś czas węzę do silnych rodzin. Zapewnia to lepsze wykorzystanie możliwości pszczół w reprodukcji wosku, a także zmniejsza prawdopodobieństwo rójki.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę