Globalne ocieplenie klimatu na Ziemi spowoduje wprawdzie wzrost produkcji zbóż, ale jednocześnie wpłynie na obniżenie wartości odżywczych ziarna i spadek w nich zawartości białka (protein) - twierdzą chińscy eksperci.
Jak podał w czwartek portal product.ru, chińscy naukowcy przestrzegają, że
wzrost emisji gazów - dwutlenku węgla i tlenku węgla - w przyszłości doprowadzi
do zmniejszenia wartości odżywczych zbóż.
Według chińskiej akademii nauk,
w najbliższych 40 latach zawartość protein w ziarnie może obniżyć się o 10
procent. W 2050 roku zboża będą rosnąć szybciej (ryż o 10-11 proc., a pszenica o
12-20 proc.), ale ich dojrzewanie wydłuży się o 6 do 9 dni w stosunku do
obecnego okresu.
W rezultacie tych procesów spadnie zawartość białka,
aminokwasów, żelaza i cynku w ziarnach zbóż.