Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Globalne ocieplenie może spowodować obniżenie jakości zbóż

25 lutego 2005

Globalne ocieplenie klimatu na Ziemi spowoduje wprawdzie wzrost produkcji zbóż, ale jednocześnie wpłynie na obniżenie wartości odżywczych ziarna i spadek w nich zawartości białka (protein) - twierdzą chińscy eksperci.

Jak podał w czwartek portal product.ru, chińscy naukowcy przestrzegają, że wzrost emisji gazów - dwutlenku węgla i tlenku węgla - w przyszłości doprowadzi do zmniejszenia wartości odżywczych zbóż.

Według chińskiej akademii nauk, w najbliższych 40 latach zawartość protein w ziarnie może obniżyć się o 10 procent. W 2050 roku zboża będą rosnąć szybciej (ryż o 10-11 proc., a pszenica o 12-20 proc.), ale ich dojrzewanie wydłuży się o 6 do 9 dni w stosunku do obecnego okresu.

W rezultacie tych procesów spadnie zawartość białka, aminokwasów, żelaza i cynku w ziarnach zbóż.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę