Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Fałszywe przetwory warzywne

15 listopada 2004

W Bułgarii około 30-tu procent trafiających na rynek słoików z przetworami warzywnymi powstaje w nielegalnych wytwórniach. Słoiki takie mają podrabiane etykietki i część tej żywności trafia do placówek socjalnych i do szpitali.

W tych dniach przechwycono kilka tysięcy słoików z zieloną fasolką i z pomidorami wyprodukowanych w cygańskiej dzielnicy miasteczka Septemwri w warunkach urągających elementarnym zasadom higieny. Surowiec do napełniania "markowych" weków przygotowywano w korytach, słoiki sterylizowano sposobem domowym - w wielkich kotłach z wodą podgrzewaną na ognisku, po czym przyjeżdżała ciężarówka i rozwoziła towar do odbiorców.

Były nimi nie tylko małe sklepiki, lecz także przedszkola, szpitale, albowiem dostarczyciele tanich, chałupniczo przygotowanych weków wygrywali przetargi na dostawy. Szacuje się, że 90 procent takich nielegalnych wytwórni należy do miejscowych Romów. Specjaliści przestrzegają, że powstające w skandalicznych warunkach higienicznych przetwory grożą zatruciami.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę