Na rynkach hurtowych bardzo ciepły i słoneczny weekend przyniósł duży spadek cen warzyw. W ciągu 3 dni staniały krótkie ogórki sałatkowe. W piątek za kilogram trzeba było zapłacić ponad 3 zł, teraz maksymalna cena nie przekracza 2,5 zł.
Znacznie tańsze są także ogórki do kiszenia, a jakość według pracowników giełd jest teraz doskonała. Nic więc dziwnego, że chętnych do zakupów tych warzyw nie brakuje.
Spadły też ceny pomidorów. Najczęściej kilogram kosztuje od 3,5 do 3,7 zł. Trwa sezon na szparagi. Jest ich w tym roku dużo, warzywa są bardzo ładne, a ceny coraz niższe. W porównaniu z piątkiem spadły o 1/3. Za półkilogramowy pęczek zapłacimy od 2,5 do 3 zł. Tańsza jest botwinka, fasolka szparagowa i bułgarska.
Na rynkach hurtowych w ofercie jest dużo młodej włoszczyzny. Pęczek kosztuje od 2 do 2,8 zł. Młoda pietruszka jest bardzo tania, ale korzenie są jeszcze niewielkie.