Ten rok jest doskonały dla śliwek. Wiosną nie było przymrozków, a duże opady korzystnie wpłynęły na owocowanie sadów. Podaż śliwek jest bardzo duża, nic zatem dziwnego, że owoce są tanie. Z tego zadowoleni są konsumenci, mniej producenci. Cena kilograma waha się od 50 groszy do 2 złotych i zależy od odmiany, jakości i wielkości zakupów.
W porównaniu do roku ubiegłego ceny są dużo niższe. Rok temu na Rynku Hurtowym w Broniszach za śliwki płacono nie mniej niż 1,20 złoty za kilogram. Według prognoz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa koszty produkcji jednego kilograma śliwek przy plonach 10t/ha mogą wynieść 0,85 groszy. Przy plonach wyższych – 12 t/ha, koszty produkcji będą 10 groszy niższe, co dla wielu producentów oznacza sprzedaż poniżej kosztów produkcji. W sprzedaży są śliwki odmian Cacanska Lepotica, Cacanska Najbolja, Cacanska Rodna, Renkloda.
Bardzo duże są dostawy krajowych moreli i brzoskwiń – Redhaven, Sukces, Velvet. Średnia cena kilograma brzoskwiń w sprzedaży hurtowej to 2,20 zł, w podobnej cenie są morele. Bardzo lubiane węgierki będą w sprzedaży we wrześniu. Dużo jest gruszek, odmian Klapsa i Lipcówka Kolorowa. W porównaniu z ubiegłym rokiem ceny tych owoców także są niższe. Ceny jabłek konsumpcyjnych takie jak rok temu. Najtańsze to Antonówka, tylko 80 groszy za kilogram, najdroższe Early Geneva i Paulared. Te odmiany sprzedawane są po półtora złotego za kilogram. Tanieją maliny i wiśnie. Wiśnie najczęściej sprzedawane są po 1,70 zł/kg, ale minimalne ceny notowane na Rynku to 1,40 zł/kg. Są późne truskawki deserowe po 8-9 złotych za kilogram. Droższe od tych owoców są tylko borówki amerykańskie, po 10 złotych za kilogram.
Z importowanych owoców popytem cieszą się arbuzy, winogrona i brzoskwinie.
Ogórki gruntowe nadal są drogie, tanieją natomiast ogórki spod osłon. Mała podaż ogórków gruntowych powoduje, że od dwóch tygodni ceny nie zmieniają się. Producenci przeciętnie otrzymują 2 zł za kilogram (opakowanie 15 lub 20 kilogramów). Przy większych zakupach ceny spadają do 1,80 zł za kilogram. Ogórków jest znacznie mniej niż rok temu, kiedy sprzedawano je w cenie od 0,80 do 1,50 złotego za kilogram.
O ile tegoroczna pogoda była korzystna dla sadów to nie mogą tego powiedzieć producenci ogórków. Na wielu plantacjach rośliny wypadły, pojawiły się choroby grzybowe, a tym samym zwiększyły się koszty produkcji w związku z koniecznością stosowania dodatkowych oprysków.
Zdrożały kalafiory, i dzięki temu ci, którzy sprzedają towar w tym
tygodniu mogą mówić o zysku. Kalfiory, kalarepa, kapusta biała i pekińska
sprzedawane są najczęściej po 1 złotych za sztukę. W ubiegłym roku producenci
otrzymywali za sztukę więcej – o 20 do 40 groszy. Pomidory o dłuższego czasu
mają stałą cenę, około 2 złote za kilogram. W 2003 roku o tej porze można było
pomidory spod osłon kupić już po 90 groszy, bowiem maksymalna cena nie
przekraczała 1,20 złoty za kilogram. Zgodnie z wcześniejszymi informacjami
tanieje papryka. Kilogram zielonej sprzedawany jest poniżej 2 złotych
(opakowania 5 i 10 kg), papryka kolorowa jest o złotówkę droższa. Tanie są
pieczarki. Kilogram oferowany jest średnio po 4,50 zł. Boczniaki są znacznie
droższe, kilogram sprzedawany jest w cenie od 7 do 11 złotych.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach pojawili się dostawcy kurek i borowików. Ten grzyby chętnie kupowane są przez warszawskie restauracje. Kilogram kurek kosztuje 15 złotych, borowików o 13 złotych więcej.
Najbliższe tygodnie przyniosą zwiększone dostawy jabłek i gruszek. Z końcem września pojawią się gruszki odmian Konferencja i Lukasówka.
Źródło: Bronisze S.A