Tanieje większość tegorocznych warzyw. Ale są wyjątki. Wzrosły w spółdzielczym skupie ceny brokułów, ogórków do kwaszenia, papryki czerwonej i fasoli szparagowej. Nadal warzywa są droższe niż w ubiegłym roku, co spowodowane jest mniejszymi zbiorami.
- Potaniały też jabłka deserowe w skupie spółdzielczym - informuje Grażyna Stępka z IERiGŻ. Natomiast spodziewane niższe o jedną czwartą wobec ubiegłego roku zbiory śliwek i gruszek wpłynęły na wzrost cen skupu tych owoców. Śliwki kosztują teraz 1,64 zł kg, gruszki 1,86 zł kg. W skupie warzyw przeznaczonych na eksport najbardziej (o 30 - 40 proc.) potaniały w ubiegłym tygodniu pasternak, kapusta włoska, czerwona i pekińska oraz papryka zielona. Plantatorzy otrzymują nieco mniej także za pomidory, paprykę czerwoną, kalafiory, selery i cebulę.
Na eksport skupuje się też letnie odmiany jabłek, np. Antonówka, Delicates, Jersey Mac, Paula Red i Lobo. Jak informuje Irena Strojewska z IERiGŻ, spółdzielnie płacą w tym tygodniu od 55 gr do 1,1 zł za kg, czyli średnio o 4 gr mniej niż przed tygodniem.