Drożeją warzywa, które i tak kosztują znacznie więcej niż przed rokiem. Podstawowe, jak kapusta czy cebula, nawet dwa razy więcej. Stosunkowo dużo trzeba także płacić za ziemniaki.
Zbiory warzyw były w tym sezonie mniejsze niż w zeszłym. Dużo skupiły w końcu roku zakłady przetwórcze przygotowujące ofertę na eksport. Ostatnio mniejsze są dostawy na rynek z powodu warunków atmosferycznych.
Dość niespodziewanie drożeją jabłka. Przewidywano raczej spadek ich cen w związku z wstrzymaniem eksportu do Rosji. Tymczasem duże ilości tych owoców kupują inne kraje na Wschodzie. Popyt jest duży i ceny z tygodnia na tydzień rosną. Natomiast w handlu mięsem nadal zastój.Słaby popyt zarówno w obrocie wewnętrznym, jak i na eksport spowodował spadek cen. Dotyczy to półtusz, najlepszych mięs (szynka i schab) czy tych najtańszych, jak głowy, skórki, tłuszcze.