Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drożej na zielonym rynku

6 stycznia 2006

W styczniu wzrosły ceny warzyw. Podrożała m.in. cebula, selery, pory, kapusta, a także warzywa szklarniowe, jak sałata czy pomidory.

Zdaniem Tomasza Smoleńskiego z IERiGŻ podwyżki cen ubiegłorocznych warzyw to skutek małej podaży i zwiększenia skupu przez zakłady przetwórcze. Atak zimy spowodował utrudnienia w dostawach na rynek. Natomiast przetwórnie zwiększyły produkcję mrożonek warzywnych, które są sprzedawane m.in. do Rosji.

Warzywa ze szklarni, np. pomidory, sałata, drożeją, bo wysokie są koszty produkcji. Ale ich ceny są często i tak niższe niż przed rokiem, bo duża jest konkurencja importu.

Notowania jabłek ulegają niewielkim wahaniom. Dotyczy to zarówno rynku krajowego, jak i eksportu. Na razie owoce te są o około 10 gr droższe niż przed rokiem. Sadownicy wciąż liczą na wznowienie dostaw polskich jabłek do Rosji. Ale w styczniu jest to mało prawdopodobne. Tymczasem do Rosji eksportowanych jest ok. 30 - 40 proc. jabłek deserowych, produkowanych w Polsce. A większość wysyłana jest w pierwszym półroczu.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę