Wyjątkowo podrożały śliwki deserowe. W tym roku kosztują trzy razy więcej niż w zeszłym. Spadły natomiast ceny jabłek deserowych i gruszek. - Tanieją także niektóre warzywa - informuje Grażyna Stępka z IERiGŻ. Obniżyły się ceny skupu cebuli, kalafiorów, brokułów, marchwi, pietruszki, selerów, sałaty, fasolki szparagowej, kapusty kwaszonej, pieczarek, gruszek.
Długotrwała susza szkodzi jednak niektórym warzywom, ich ceny rosną. Kapusta biała podrożała o 3 gr (do 1,43 zł za sztukę). Wzrosły też notowania kapusty czerwonej, włoskiej, pomidorów, ogórków spod osłon, papryki czerwonej i zielonej.
- Duża podaż niektórych warzyw na eksport powoduje, że również i one tanieją - informuje Irena Strojewska. Najbardziej - selery, marchew i kapusta pekińska. Znacznie wyższe niż przed rokiem są ceny śliwek i gruszek wysyłanych za granicę.