Na razie w Polsce podrożały tylko warzywa szklarniowe: sałata, pomidory i ogórki. Inne warzywa, w tym marchew, selery, pietruszka, buraki oraz kapusta biała potaniały o kilka groszy na kilogramie.
- Przed świętami spółdzielnie skupują orzechy włoskie i laskowe, mak oraz owoce suszone - informuje Grażyna Stępka z IERiGŻ-PIB. Małe zbiory orzechów włoskich spowodowały wzrost ich cen w stosunku do roku ubiegłego prawie o 100 proc. Spadły nieco notowania jabłek przemysłowych, ale są one i tak ponad dwukrotnie droższe niż w zeszłym roku. Więcej niż w początkach grudnia trzeba natomiast płacić ostatnio za jabłka deserowe.
- W skupie na eksport ceny niektórych warzyw są wyższe niż rok temu, zwłaszcza kapusty białej i cebuli - mówi Irena Strojewska z IERiGŻ-PIB. Średnia cena jabłek deserowych wysyłanych za granicę nieco się obniżyła, co można wiązać z zakazem eksportu do Rosji. Ale nadal w stosunku do ceny sprzed roku była prawie o jedną piątą wyższa.