Producenci koncentratu pomagają w tworzeniu grup producenckich plantatorów pomidorów - czytamy w "Pulsie Biznesu".
W tym roku producenci pomidorów gruntowych, przeznaczonych do przetwórstwa,
mogą liczyć na dotacje unijne. Wyniosą one 34,5 EUR do tony (165,6 zł).
Przyznany przez Unię limit produkcji pomidorów w Polsce objętych dotacją wynosi
197,6 tys. ton rocznie.
- Pieniądze dostaną praktycznie wszyscy
plantatorzy, którzy wejdą w system dopłat - mówi Grzegorz Klimek, główny
specjalista wydziału produkcji ogrodniczej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju
Wsi.
Polscy producenci pomidorów mogą liczyć na ponad 33 mln
zł.
Wejście w system dopłat obejmuje plantatorów zrzeszonych w grupy
producenckie, które podpisały umowy z zakładem przetwórczym.
Zakłady
przetwórcze zgłaszają chęć wejścia w system dopłat Agencji Restrukturyzacji i
Modernizacji Rolnictwa. Zarejestrowała ona osiem tzw. zakładów uznanych. Według
Grzegorza Klimka, to większość znaczących przetwórców. Pozostali mogą zgłaszać
akces co roku.