Choć spora część grup producenckich w Kujawsko-Pomorskiem dawno sprzedała pomidory, do wczoraj żadna nie złożyła wniosku o dopłaty. Z tego powodu szansa na ich wypłatę jeszcze w tym roku jest niewielka.
Tylko producenci zrzeszeni w grupach mogą liczyć na dopłaty do kilograma pomidorów.
Grosze do kilograma
W woj. kujawsko-pomorskim jest najwięcej w Polsce, bo
aż 8, grup producentów pomidorów. Zrzeszają one 575 rolników. Muszą one
informować Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa m.in. o terminie
rozpoczęcia i zakończenia dostaw. Dopłata do kilograma zostanie wyliczona na
podstawie kursu euro, jaki obowiązywał pierwszego dnia danego miesiąca. Dopłata
do tony wynosi 25,88 euro, a więc rolnicy otrzymają za tegoroczne zbiory średnio
po kilkanaście groszy do kilograma. Plantatorzy z Kujawsko-Pomorskiego
sprzedadzą w tym roku około 50 tys. ton pomidorów. Po zakończeniu sprzedaży
grupy muszą przedstawić świadectwa dostaw (przetwórcy też składają podobne
świadectwa i informacje zawarte w tych dokumentach muszą być zgodne z tym, co
wykażą rolnicy) oraz złożyć wnioski o płatności w oddziałach regionalnych ARiMR.
- Na razie żaden wniosek o płatności do nas nie wpłynął - twierdzi
Andrzej Gross , dyrektor oddziału ARiMR. - Niebawem złożymy dokumenty o
płatności, jednak najpierw musimy skorygować świadectwa dostaw - mówi
Wojciech Ligowski ze Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw Ziemia
Dobrzyńska.
Marne szanse
Agencja ma 30 dni na weryfikację wniosku i 60 dni na
wypłacenie pieniędzy (liczone od dnia jego złożenia). - W związku z tym, że
wniosków jeszcze nie otrzymaliśmy, szanse na wypłatę dopłat jeszcze w tym roku
są niewielkie - dodaje Gross. To pierwszy rok z dopłatami, grupy uczą się
prowadzenia księgowości, wypełniania wniosków. - Praktycznie mogliśmy liczyć
tylko na pomoc pracownic toruńskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i
Modernizacji Rolnictwa - dodał Ligowski. - Jesteśmy im bardzo wdzięczni.
Mam nadzieję, że w następnych latach będzie nam łatwiej.
Zakłady przetwórcze płacą w tym roku zaledwie ok. 20 gr za kilogram pomidorów. Po doliczeniu dopłat stawka wzrośnie do 30-35 gr za kilogram. Mniej więcej tyle otrzymywali plantatorzy dwa lata temu - bez dopłat i ponoszenia kosztów działania w grupie.