OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Degustatorzy warzyw i owoców

6 czerwca 2003

Unii Europejskiej rodzi się nowy zawód - degustatora owoców i warzyw. W Austrii i we Włoszech już są, ale jest tylko kwestią czasu, kiedy pojawią się także w innych krajach Piętnastki.

Na razie nietypowi kiperzy pracują w eleganckich restauracjach, gdzie bukiet jarzyn i kompot muszą być najwyższej jakości. W Wiedniu również lodziarnie zatrudniły specjalistów, ale nie Austriaków, a Włochów, znanych z produkcji najlepszych na świecie lodów.
 
Zapotrzebowanie na przedstawicieli tego fachu jest spore. Kadry już się szkolą, zajęcia prowadzą profesorowie uniwersyteccy. Pierwszych absolwentów kursów, z tytułem kiperów dyplomowanych, będzie można zatrudnić już w lipcu
 


POWIĄZANE

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...

Na warszawskiej Woli (26 marzec 2025 roku) odbyła się konferencja prasowa podsum...

Agroprosperis rozwija bezpośredni import nawozów z Grupy Azoty Grupa Azoty podpi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę