Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Degustatorzy warzyw i owoców

6 czerwca 2003

Unii Europejskiej rodzi się nowy zawód - degustatora owoców i warzyw. W Austrii i we Włoszech już są, ale jest tylko kwestią czasu, kiedy pojawią się także w innych krajach Piętnastki.

Na razie nietypowi kiperzy pracują w eleganckich restauracjach, gdzie bukiet jarzyn i kompot muszą być najwyższej jakości. W Wiedniu również lodziarnie zatrudniły specjalistów, ale nie Austriaków, a Włochów, znanych z produkcji najlepszych na świecie lodów.
 
Zapotrzebowanie na przedstawicieli tego fachu jest spore. Kadry już się szkolą, zajęcia prowadzą profesorowie uniwersyteccy. Pierwszych absolwentów kursów, z tytułem kiperów dyplomowanych, będzie można zatrudnić już w lipcu
 


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę