Regularne jedzenie owoców cytrusowych zmniejsza groźbę niektórych
chorób nowotworowych - stwierdzili australijscy naukowcy. Jedna pomarańcza
dziennie to gwarancja lepszego zdrowia - zalecają
badacze.
W raporcie rządowej organizacji CSIRO
dowiedziono, iż jedzenie co najmniej jednej pomarańczy dziennie może aż o 50%
zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka przełyku, przewodu pokarmowego i jamy
ustnej. Podobnie zresztą jedna pomarańcza dziennie może o 19% zmniejszyć ryzyko
udaru.
Owoce cytrusowe przede wszystkim wzmacniają system
odpornościowy organizmu, tym samym zwiększając szanse skutecznego zwalczenia
chorób, w tym także nowotworowych - wynika z raportu CSIRO.
Autorzy opracowania
twierdzą też, że mają niezbite dowody, iż regularne spożywanie owoców
cytrusowych zasadniczo zmniejsza ryzyko zawału, cukrzycy a także może pomóc w
walce z otyłością.