Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Cytrusy w walce z rakiem

3 grudnia 2003
Regularne jedzenie owoców cytrusowych zmniejsza groźbę niektórych chorób nowotworowych - stwierdzili australijscy naukowcy. Jedna pomarańcza dziennie to gwarancja lepszego zdrowia - zalecają badacze.
 
 W raporcie rządowej organizacji CSIRO dowiedziono, iż jedzenie co najmniej jednej pomarańczy dziennie może aż o 50% zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka przełyku, przewodu pokarmowego i jamy ustnej. Podobnie zresztą jedna pomarańcza dziennie może o 19% zmniejszyć ryzyko udaru.
 
 Owoce cytrusowe przede wszystkim wzmacniają system odpornościowy organizmu, tym samym zwiększając szanse skutecznego zwalczenia chorób, w tym także nowotworowych - wynika z raportu CSIRO.
 
 Autorzy opracowania twierdzą też, że mają niezbite dowody, iż regularne spożywanie owoców cytrusowych zasadniczo zmniejsza ryzyko zawału, cukrzycy a także może pomóc w walce z otyłością.

POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę