A_BIO_AGRO_950

Cytrusy w walce z rakiem

3 grudnia 2003
Regularne jedzenie owoców cytrusowych zmniejsza groźbę niektórych chorób nowotworowych - stwierdzili australijscy naukowcy. Jedna pomarańcza dziennie to gwarancja lepszego zdrowia - zalecają badacze.
 
 W raporcie rządowej organizacji CSIRO dowiedziono, iż jedzenie co najmniej jednej pomarańczy dziennie może aż o 50% zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka przełyku, przewodu pokarmowego i jamy ustnej. Podobnie zresztą jedna pomarańcza dziennie może o 19% zmniejszyć ryzyko udaru.
 
 Owoce cytrusowe przede wszystkim wzmacniają system odpornościowy organizmu, tym samym zwiększając szanse skutecznego zwalczenia chorób, w tym także nowotworowych - wynika z raportu CSIRO.
 
 Autorzy opracowania twierdzą też, że mają niezbite dowody, iż regularne spożywanie owoców cytrusowych zasadniczo zmniejsza ryzyko zawału, cukrzycy a także może pomóc w walce z otyłością.

POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę