Niewykluczone, że w najbliższych tygodniach czekają nas podwyżki cen cukru w sklepach. I to w sytuacji, kiedy na tym rynku nic niezwykłego się ostatnio nie wydarzyło. Ani gwałtowne załamanie produkcji, ani zdecydowany spadek plonów buraków cukrowych – komentuje "Gazeta Prawna".
Na wzrost cen cukru będzie miała wpływ ustawa o rynku cukru, która
zobowiązuje wszystkich producentów, importerów, hurtowników i właścicieli
sklepów do sprzedaży cukru na rynku krajowym po cenach wyższych niż cena
interwencyjna, która wynosi 1,80 zł plus VAT. To oznacza w praktyce wprowadzenie
w naszym kraju ceny minimalnej na cukier – pisze w "GP" Zbigniew
Maciąg.
Nasz rynek cukru nie jest już rynkiem wolnym, lecz silnie
regulowanym. Rozwiązania przyjęte w ostatnim czasie jeszcze bardziej oddaliły go
od zasad wolnej konkurencji – twierdzi komentator "GP", dodając, że najgorzej na
tym wszystkim wyjdą klienci, którym przyjdzie drożej płacić za cukier.