Bardzo duża jest podaż krajowych pomidorów i ogórków szklarniowych. Dlatego ceny idą systematycznie w dół. Niestety w piątki hurtownicy wykorzystują czas komunii i warzywa nieco drożeją. Kilogram naszych ogórków kosztuje do 3,8 zł.
Za kilogram krajowych pomidorów zapłacimy prawie 4 zł. Holenderskie są tańsze, ale zdaniem klientów gorsze. Coraz więcej ogrodników decyduje się na produkcję tych warzyw, ale zdecydowanie zaczynają odchodzić od tradycyjnych upraw szklarniowych, zastępując je wełną mineralną. Rośliny dostają dokładnie określoną ilość potrzebnych im związków mineralnych, ale czy wkrótce smak naszych pomidorów będzie jeszcze do odróżnienia od warzyw holenderskich? Wreszcie na rynkach hurtowych pojawiły się krajowe młode ziemniaki. Cena jest porównywalna z hiszpańskimi i marokańskimi, jednak walory smakowe znacznie lepsze. Dlatego chętnych na ten towar bardzo dużo. Nowością na rynku jest też krajowa młoda marchew w pęczkach i brokuły.