Rozpoczęły się chmielowe żniwa na Dolnym Śląsku. W tym roku aromatyczne szyszki chmielowe są liczne i dorodne. Chmielarze i browarnicy zacierają ręce...
Zbiór chmielu jest trudny. Ośmiometrowe pędy odcina się od rusztowań i przewozi do mechanicznego oczyszczania. Chmielowe szyszki są później jeszcze suszone i prasowane, by wreszcie trafić do browaru.
Ten rok był dla chmielu wyjątkowo dobry, między innymi dlatego, że było dużo słońca. Oznacza to, że tegoroczne odmiany będą zawierały wyjątkowo dużo pożądanej goryczki, i że chmielarze mogą liczyć na wyjątkowo dobra cenę. W ubiegłym roku osiągali około 11 złotych za kilogram.
Żniwa trwają około 10 dni, a w połowie września polscy chmielarze spotkają się na chmielakach, czyli na chmielowych dożynkach w Krasnymstawie.