Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chmielowe żniwa

4 września 2003

Rozpoczęły się chmielowe żniwa na Dolnym Śląsku. W tym roku aromatyczne szyszki chmielowe są liczne i dorodne. Chmielarze i browarnicy zacierają ręce...

Zbiór chmielu jest trudny. Ośmiometrowe pędy odcina się od rusztowań i przewozi do mechanicznego oczyszczania. Chmielowe szyszki są później jeszcze suszone i prasowane, by wreszcie trafić do browaru. 

Ten rok był dla chmielu wyjątkowo dobry, między innymi dlatego, że było dużo słońca. Oznacza to, że tegoroczne odmiany będą zawierały wyjątkowo dużo pożądanej goryczki, i że chmielarze mogą liczyć na wyjątkowo dobra cenę. W ubiegłym roku osiągali około 11 złotych za kilogram. 

Żniwa trwają około 10 dni, a w połowie września polscy chmielarze spotkają się na chmielakach, czyli na chmielowych dożynkach w Krasnymstawie.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę