Zielone górą, na hurtowych rynkach rośnie popyt na warzywa.Dlatego ten sezon dla producentów powinien być lepszy niż ubiegły. Drożeją nie tylko warzywa ciepłolubne, ale i korzeniowe. Prawdziwy boom jest teraz na kapustę.
To pełnia zbiorów, a warzywem tym zainteresowane są nie tylko krajowe kwaszarnie, ale i kupcy ze wschodu. Chociaż nie tylko kapustą, bo co nie zdarzało się już od lat, pytają także o cebulę.
Zakłady przetwórcze już na początku listopada przymierzają się do rozpoczęcia skupu selerów, brukselki i pasternaku, który z powodzeniem zastępuje im drogą pietruszkę. Kończy się za to, udany dla producentów, sezon skupu brokułów i kalafiorów. Ceny wyższe niż przed rokiem i jeszcze rosną.
warzywa zł/kg
ceny skupu w zakłdach
kalafiory 0,90 – 1,15
brokuły 1,30 – 1,60
cebula obierana 0,65 – 0,95
marchew 0,22 – 0,25
kapusta 0,30 – 0,31
pory 0,65 – 0,72
Zdecydowanie gorsze nastroje mają w tym roku sadownicy. Ceny jabłek wciąż bardzo niskie, a eksport symboliczny. Nawet po nowym roku, kiedy to z reguły ożywiały się kontakty handlowe ze wschodem, zdaniem ekspertów ze względu na ogromną podaż jabłek, ceny niewiele wzrosną.
jabłka przemysłowe zł/kg
ceny skupu
spółdzielnie ogrodnicze 0,12 – 0,17
zakłady przetwórcze 0,15 – 0,22
Dla dostawców owoców przemysłowych jedynym pocieszeniem może być fakt, że przed rokiem skupowano je średnio po 10 groszy, teraz dochodzą do 20, ale to i tak stawki nie do zaakceptowania.
7224244
1