Sezon szparagowy rozpoczęty. Wzorem lat ubiegłych wysypu spodziewamy się po majowym weekendzie. Kilkudniowa przerwa w handlu wystarczy by podaż była bardzo duża. A wtedy na pewno ceny będą niższe niż teraz.
Szparagi w Polsce wciąż są mało popularne, roczna produkcja to około 2 tysięcy ton. Nasi zachodni sąsiedzi zbierają kilkadziesiąt tysięcy, a mimo to jeszcze je sprowadzają, między innymi od nas.
Naszym zagłębiem szparagowym jest Wielkopolska. W ofercie poznańskiej giełdy polskie szparagi pojawiły się jeszcze w połowie kwietnia. Startowały z poziomu około 10 złotych za pół kilogramowy pęczek. Teraz minimalne stawki są o połowę niższe.
Kilogram kosztuje dziś od 9 do 19 złotych. szparagi są też dostępne w podwarszawskich Broniszach, ale tu trzeba za nie zapłacić od 15 do 22 złotych za kilogram.
Na razie w ofercie są tylko szparagi białe, na zielone trzeba jeszcze poczekać.