A_BIO_AGRO_950

Ceny: Cukier

19 czerwca 2006

Rynek odetchnął z ulgą. Czarne scenariusze o możliwym deficycie cukru na świecie i cenie dochodzącej do tysiąca dolarów za tonę jeszcze przez jakiś czas się nie sprawdzą.

Powód? Po pierwsze wyjątkowo dużo cukru białego wyeksportowały na światowy rynek kraje Unii Europejskiej. Informacja o unijnych magazynach, które zaczynały świecić pustkami okazała się więc branżową plotką. Po drugie największy producent ciemnego cukru – Brazylia jest już po pierwszych zbiorach trzciny cukrowej.

Wcześniejsze prognozy mówiące o spadku produkcji nie sprawdziły się. Pierwsze szacunki pokazują, że zbiory są dużo wyższe niż w poprzednich latach. Mimo wzrostu produkcji bioetanolu oznacza to jedno – w miarę rozsądne ceny cukru na świecie.

A kolejne zbiory już jesienią. I w końcu trzeci powód. Wiele krajów, szczególnie afrykańskich i azjatyckich – największych odbiorców światowego cukru – nie wytrzymało wysokiego pułapu cenowego dyktowanego przez koncerny i postanowiło przeczekać.

Cukier biały – światowe giełdy USD / tonę
transakcje terminowe
- maj 487
- czerwiec 445
transakcje natychmiastowe
- maj 497
- czerwiec 455

Tylko w ciągu dwóch tygodni eksport z Brazylii do krajów Azji i Afryki zmniejszył się nawet o 20 procent. Takiego scenariusza nikt się nie spodziewał, a na efekty nie trzeba było długo czekać – rynek zareagował prawie natychmiastowym spadkiem cen o ponad 40 dolarów za tonę.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę