Powierzchnię uprawy ziemniaków w 2001 r. oszacowano na poziomie 1194,2 tys. ha, tj. o 56,4 tys. ha (o 4,5%) mniej niż w roku 2000 i o 98,1 tys. ha (o 7,6%) mniej od średniej z lat 1996-2000. Opóźniony termin sadzenia, nadmierna wilgotność gleby i spadki temperatury powietrza w okresie wschodów, a później silne porażenie wielu plantacji zarazą ziemniaka i innymi chorobami grzybowymi niekorzystnie wpłynęły na plonowanie ziemniaków. Częste opady deszczu w okresie jesieni utrudniały zbiory ziemniaków i niekorzystnie wpłyną na ich trwałość podczas przechowywania.
Zbiory ziemniaków w 2001 roku wyniosły 19,4 mln t, a więc były niższe o blisko 4,9 mln t (o 20,0%) niż w 2000 r. i niższe o 4,2 mln t (o 18,0%) od średnich zbiorów z lat 1996-2000.
Produkcja ziemniaków
Wyszczególnienie | 1996-2000a) | 2000 | 2001 | ||
w liczbach bezwzględnych | 2000=100 | ||||
Powierzchnia w mln ha | 1,3 | 1,3 | 1,2 | 95,5 | |
Plony z 1 ha w dt | 183 | 194 | 162 | 83,5 | |
Zbiory w mln t | 23,6 | 24,2 | 19,4 | 80,0 |
a) Przeciętne roczne.
W 2001 roku ograniczenie powierzchni uprawy ziemniaków nastąpiło w 14 województwach, a największe w: lubelskim (o 10,7 tys. ha), podlaskim (o 8,2 tys. ha), kujawsko-pomorskim (o 7,9 tys. ha) i mazowieckim (o 7,4 tys. ha), natomiast nieznaczny jej wzrost odnotowano tylko w zachodniopomorskim i świętokrzyskim.
Plony ziemniaków w 2001 roku wyniosły 162 dt/ha i były niższe od plonów z 2001 r. o 32 dt/ha (o 16,5%) i niższe o 21 dt/ha (o 11,5%) od średnich plonów z lat 1996-2000. Najwyższe plony uzyskano w województwach: lubuskim (198 dt/ha) i wielkopolskim (196 dt/ha), a najniższe, poniżej 140 dt/ha w małopolskim, świętokrzyskim i łódzkim. Największą produkcję ziemniaków uzyskały województwa: mazowieckie (3,7 mln t) oraz łódzkie i lubelskie (po 2,1 mln t), a największy spadek produkcji w porównaniu do roku ubiegłego odnotowano w województwach: łódzkim (o 0,9 mln t) i mazowieckim (o 0,6 mln t).
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 września 2001 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy przetwórstwie ziemniaków. (Dz. U. z 2001 r., nr 112, poz. 1204)