Od początku kwietnia cena cukru stale wzrasta o kilka groszy tygodniowo. Teraz za kilogram tego towaru w 50-kilogramowych workach trzeba zapłacić od 2,55 zł do 2,58 zł. Cenę kształtują pierwsze w tym roku większe zamówienia zakładów produkujących napoje chłodzące, które powoli przygotowują się do sezonu - komentuje Krzysztof Konarski z Domu Maklerskiego TransArr w Łodzi.
Jednak jak przewidują maklerzy w najbliższych trzech, czterech tygodniach bardziej prawdopodobny jest spadek niż wzrost ceny. Kolejnego ożywienia rynku i podwyżek można się spodziewać dopiero wraz z pojawieniem się owoców miękkich, gdy po zapasy cukru sięgnie rynek detaliczny.
A na międzynarodowym rynku cukru w związku ze słabnącym dolarem i zmniejszonymi zakupami importerów azjatyckich obniżki. Jeszcze w marcu na giełdzie w Londynie za cukier biały w transakcjach natychmiastowych płacono 269 dolarów za tonę, dziś cena jest niższa o prawie 20 dolarów. Sprzedawcy chętnie pozbyliby się towaru, ale nie bardzo jest go komu sprzedać, bo duży azjatycki kontrahent wycofał się z ostatniego przetargu.