Obsada buraków, czyli liczba roślin na jednostce powierzchni plantacji, jest nie tylko wskaźnikiem określającym terminowość i dokładność wykonywania zabiegów uprawowych w okresie jesiennym i wiosennym oraz siewu, ale również decyduje o wielkości plonu i jakości technologicznej korzeni.
Według wielu autorów i badań własnych, najwyższe plony korzeni i najlepszą ich jakość technologiczną można uzyskać, gdy obsada buraków przy zbiorze, równomiernie rozmieszczona w rzędzie, wynosi w granicach 75 - 95 tys. szt. na 1 ha. (tab.).
Wpływ końcowej obsady buraków na plony korzeni i cukru oraz zawartość cukru
KOB |
Plony z ha ( t ) |
Zawartość |
|||||||||
(tys./ha) |
korzeni |
cukru |
cukru % |
||||||||
57,2 |
46,0 |
4,7 |
15,1 |
||||||||
66,3 |
46,3 |
5,7 |
15,3 |
||||||||
74,7 |
48,0 |
6,0 |
15,4 |
||||||||
85,6 |
51,9 |
6,2 |
15,4 |
||||||||
93,3 |
46,0 |
5,6 |
15,2 |
||||||||
109,9 |
45,7 |
5,5 |
15,0 |