Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Burak z metką

17 października 2003

Przedsiębiorstwa branży spożywczej, które chcą umocnić swoją pozycję na rynku krajowym oraz radzić sobie w Unii Europejskiej, muszą postawić na zarządzanie jakością. Kluczem do sukcesu jest certyfikat HACCP.

Wszystkie firmy produkujące żywność, zajmujące się jej dystrybucją i handlem muszą posiadać odpowiedni certyfikat HACCP. W w dokładnym tłumaczeniu to brzmi: system analizy zagrożeń i krytyczny punkt kontroli. 

Dla właścicieli firm zajmujących się przetwórstwem spożywczym tego typu wymogi unijne są znane i wdrażane od kilku lat. Jednak co niektórzy podchodzą do tego z pewną rezerwą – Uważam, że jest to jedna wielka bzdura. Proszę sobie wyobrazić, że na przykład w jednym podpunkcie tego programu jest podany dokładny przepis jak zmiatać potłuczone szkło. Opisana jest każda czynność po kolei. To jest absurd, żeby Polaków uczyć jak trzeba trzymać zmiotkę – twierdzi Jacek Piersa, właściciel piekarni "Krzyś" w Brodnicy. 

Większe firmy, takie jak "Polmeat" i "Vobro" z Brodnicy czy Unifreeze z Miesiączkowa, wdrażanie systemu HACCP mają na porządku dziennym. – Nasza firma od pięciu lat posiada certyfikat ISO i system HACCP jest już w tym zawarty. Wymogi stawiane przez unijne programy są bardzo rygorystyczne. Technologia produkcji jak i cała infrastruktura zakładu musiała być przystosowana do nich. Wiązało się to ze znacznymi nakładami finansowymi, ale my mamy to już za sobą – z ulgą stwierdza Sławomir Krajnik, dyrektor "Unifreeze" z Miesiączkowa.

Rzeczywiście, producenci wdrażający system robią to przy pomocy wynajętych specjalistów. Właścicieli niewielkich zakładów produkujących żywność nie stać na przeszkolenie odpowiedniej ilości ludzi, którzy mieliby się zajmować tylko i wyłącznie wdrażaniem systemu. 

Niestety, wprowadzanie systemu HACCP – jak na polskie warunki – jest bardzo kosztowne i bardzo zawikłane. Wydaje mi się, że w krajach europejskich tego typu wymogi są mniej skomplikowane. Wymagania względem rodzimych przedsiębiorców są czasami absurdalne.Nie można mówić, że od 1 stycznia 2004 wymóg posiadania certyfikatu będzie obowiązkowy. Należy zauważyć, że będą wprowadzane różne modyfikacje i wdrażanie takiego systemu nie może zakończyć się z końcem tego roku... - twierdzi Jarek Jaszewski z firmy "Urban" w Nowym Mieście Lubawskim. 

Od 1996 roku istnieje w Polsce prawny obowiązek stosowania systemu HACCP w zakładach produkujących żywność dietetyczną. Natomiast od 1 stycznia przyszłego roku ten obowiązek obejmie wszystkich, nawet niewielkie bary, sklepy itp. To już ostatni dzwonek, żeby skorzystać ze szkoleń proponowanych przez Toruńską Agencję Rozwoju Regionalnego.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę