aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Bułgaria - czosnek z importu

24 lutego 2004

Bułgarzy tradycyjnie spożywają znaczne ilości czosnku, średnio po kilogramie na osobę rocznie. Ostatnio okazało się jednak, że czosnek pochodzi prawie wyłącznie z importu - z Polski, Turcji, a ostatnio głównie z Chin.

Uprawa tego tak istotnego dla lokalnej kuchni warzywa, nazywanego popularnie "ludowym" antybiotykiem, jest teraz w Bułgarii nieopłacalna i prawie nikt się tym nie zajmuje na skalę przemysłową - informuje gazeta "24 Czasa".

Jeżeli gdzieś na bazarze pojawi się bułgarski czosnek, to jest on zwykle znacznie droższy od polskiego czy tureckiego, nie mówiąc już o chińskim, który jest najtańszy, lecz nie jest najwyższej jakości.

Dziennik przypomina wyniki badania bułgarskich stulatków, z których większość systematycznie jadła czosnek, cebulę, fasolę, ser i ciemne pieczywo. Stosowana przez nich ludowa recepta na przeziębienie polegała na zjedzeniu główki czosnku przed snem.

Wypieranie bułgarskich ziemiopłodów z rynku przez warzywa i owoce z importu obserwuje się także w przypadku cebuli i fasoli, marchwi, ziemniaków, jabłek, ogórków a nawet pomidorów. Jako tako trzyma się obecnie jedynie miejscowa kapusta.


POWIĄZANE

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...

Wkrótce rozpocznie się sezon działkowy, a wraz z nim czas przygotowania do letni...

Hodowca bydła mlecznego musi zapewnić dla swojego stada odpowiednią bazę pokarmo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę