Będzie mniej cukru. Kampania jeszcze trwa, ale ta informacja jest już pewna. Maksymalnie zostanie wyprodukowane milion 800 tysięcy ton słodkiego towaru. Główny powód - to susza.
W Wielkopolsce, na Kujawach, Mazowszu i w Polsce południowo-wschodniej straty czasami sięgały nawet 20%. Chociaż buraków jest mniej, to nie stanowi to problemu, bo wyjątkowo duża jest w tym sezonie zawartość cukru w korzeniach. Polaryzację ocenia się na 19%, czyli o procent więcej niż w poprzednim roku.
W niektórych gospodarstwach wyniki są jeszcze lepsze. Jedynie ceny skupu buraków przy obecnym kursie walut nie zadawalają producentów. Średnio tona korzeni kosztuje poniżej 47 Euro. A wiele kosztów - m.in. transportu - wzrosło.
Średnie plony buraków cukrowycht/ha
2003 r. 45
2004 r. 43
2005 r. 40-41
Średnie plony buraków cukrowych ocenia się w tym sezonie na przynajmniej o 2 tony z hektara niższe niż w poprzednim roku.
Średnia powierzchnia upraw
2003 r. 300 tys. ha
2004 r 280 tys. ha
2005 r. 270 tys. ha
Z roku na rok powierzchni upraw buraków cukrowych w Polsce zmniejsza się . W tym roku wynosi 270 tysięcy hektarów.