Od listopada 2015 r. do chwili obecnej we Francji miały miejsce 74 ogniska ptasiej grypy o wysokiej zjadliwości. Ostatnie dwa przypadki zanotowano w dniu 23 lutego w regionie Dordogne w gospodarstwie hodowlanym kaczek do produkcji foie gras.
Tempo rozprzestrzeniania się wirusa jednak znacznie osłabiło się w porównaniu ze szczytem zachorowań z grudnia ubiegłego roku.
W styczniu br. Francja przyjęła nową strategię zwalczania ptasiej grypy, która polega na wstrzymaniu na kilka miesięcy (prawdopodobnie do końca czerwca br.) nowej produkcji kaczek i gęsi, do czasu pełnej dezynfekcji gospodarstw produkcyjnych, ubojni i sprzętu po poprzednich ogniskach zakażeń.
Z uwagi na epidemię, wiele krajów wprowadziło restrykcje w imporcie francuskiego drobiu, w tym Japonia, największy na świecie importer pasztetu z otłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich –foie gras.
FAMMU/FAPA na podst. ThePoultrySite z dn. 26.02.16, Dziennika Urzędowego UE z dn. 19.02.16