I. Podstawa prawna stosowania normy.
1. Polska Norma PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu – Wymagania i badania ustanowiona została przez Polski Komitet Normalizacyjny Uchwałą nr 4/99 z 9 lutego 1999 r.
2. Na podstawie art. 19 ust. 2 Ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55 poz. 251 z 1995 r. Nr 95 poz. 471 i z 1997 r. Nr 121 poz. 770), oraz wydanego Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 29 września 1999 r. zmieniającego rozporządzenia w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm (Dz. U. Nr 88 poz. 989 z 1999 r.) Polska Norma PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu – Wymagania i badania, wprowadzona została do obowiązkowego stosowania z dniem 1 stycznia 2000 roku.
3. Za skup mleka zgodny z postanowieniami Polskiej Normy PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu – Wymagania i badania, odpowiedzialność ponoszą podmioty skupujące mleko surowe, bez względu na rodzaj własności i formę organizacyjną.
II. Badania i ocena mleka.
4. Wszystkie podmioty skupujące od producentów mleko surowe, mają obowiązek dokonania jego oceny wg ustaleń określonych w: PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu – Wymagania i badania.
4.1. Ocena jakościowa mleka może być wykonana w laboratorium własnym podmiotu skupującego mleko lub zlecona do wykonania przez laboratorium obce – zewnętrzne, w całości lub w części badań ujętych w normie.
4.2. Częstotliwość badań mleka surowego ustala podmiot skupujący mleko, przy czym zgodnie z normą, należy przestrzegać następujących zasad:
4.3. Harmonogram pobierania prób i badań jakości mleka dla poszczególnych punktów odbioru, ustala – dla własnych potrzeb – podmiot skupujący mleko.
4.4. Przy braku możliwości wykonania badań mleka w terminie ustalonym w harmonogramie (brak próbki mleka do badań), podmiot skupujący mleko powinien pobrać próbkę mleka w innym terminie, w okresie rozliczeniowym i dokonać jej oceny.
Jeśli przyczyny nie pobrania próbki w ustalonym terminie leżą po stronie dostawcy, koszty dodatkowej oceny ponosi dostawca, o ile podmiot skupujący mleko nie podjął innych ustaleń.
III. Klasyfikacja mleka.
5. W celu określenia klasy mleka surowego należy wyliczyć średnią geometryczną dla: ogólnej liczby drobnoustrojów oraz ilości komórek somatycznych, w oparciu o uzyskane wyniki badań, przy uwzględnieniu częstotliwości badań określonej w punkcie 4.2.
5.1. Przy wyliczaniu średniej geometrycznej , w zależności od przyjętego okresu rozliczeniowego (dla całego miesiąca lub poszczególnych połówek miesiąca) należy przestrzegać następujących zasad:
1. Przy wyliczeniu średniej geometrycznej dla dostaw mleka z okresu całego miesiąca, bierze się do wyliczeń minimum:
2. Przy wyliczaniu średniej geometrycznej, oddzielnie dla dostaw mleka w I i II połowie miesiąca, bierze się do wyliczeń minimum:
5.2. Zwiększona ilość badań mleka w miesiącu (ponad ilości przyjęte w normie) np. 3 badania w miesiącu na ogólną liczbę drobnoustrojów i 2 badania w miesiącu na ilość komórek somatycznych, powoduje konieczność wyliczenia średniej geometrycznej z 6 kolejnych badań. (Pierwiastek 6 stopnia z iloczynu 6 wyników badań ogólnej liczby drobnoustrojów z okresu 2 miesięcy oraz pierwiastek 6 stopnia z iloczynu 6 wyników badań ilości komórek somatycznych z okresu 3 miesięcy).
6. Norma PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu – Wymagania i badania dopuszcza próbę Whiteside'a jako metodę wskaźnikowego określenia ilości komórek somatycznych w mleku.
Próba Whiteside'a, jako rozwiązanie tymczasowe, może być stosowana w okresie przejściowym, tj. do czasu wejścia w życie opracowywanego rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie zdrowotnych warunków jakości mleka i jego przetworów, warunków sanitarnych produkcji mleka i jego przetwarzania oraz wymogów sanitarnych przy przewozie mleka.
6.1. Przy klasyfikacji mleka na podstawie próby Whiteside'a, należy wykorzystać sugestie proponowane w poniższej tabeli.
Klasyfikacja mleka wg wyników próby Whiteside'a
Badanie mleka w kolejnych 3 miesiącach | Klasa | ||
wynik | wynik | wynik | |
– | – | – | Ekstra lub I *) |
– | – | –/+ | Ekstra lub I *) |
– | – | + | I |
–/+ | –/+ | – | I |
–/+ | –/+ | + | II |
+ | + | – | II |
+ | – | –/+ | II |
–/+ | –/+ | –/+ | II |
+ | + | –/+ | pozaklasowe |
+ | + | + | pozaklasowe |
*) O klasie mleka decydować będzie wynik średniej geometrycznej ogólnej liczby drobnoustrojów dla okresu rozliczeniowego.
6.2. W przypadku mleka surowego przeznaczonego na produkcję artykułów mleczarskich na eksport do krajów Unii Europejskiej, badanie mleka musi się odbywać przy pomocy metod pozwalających na określenie dokładnej liczby komórek somatycznych w mleku.
7. Zgodnie z normą PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu – Wymagania i badania, pełna ocena jakości mleka od dostawców nowo pozyskanych może nastąpić po 3 miesiącach, ponieważ podstawą kwalifikacji jest średnia geometryczna oznaczeń ogólnej liczby drobnoustrojów z 2 miesięcy i ilości komórek somatycznych z 3 miesięcy.
Określona wyżej procedura pełnej oceny jakości mleka, dotyczy także dostawców deklarujących poprawioną jakość surowca i przyjętych do skupu po okresowym wstrzymaniu odbioru mleka surowego.
IV. Wstrzymanie odbioru mleka od dostawców.
8. Jeżeli za okres rozliczeniowy dostawcy mleka wynik średniej geometrycznej (ogólnej liczby drobnoustrojów i/lub ilości komórek somatycznych) wykazuje wynik nie mieszczący się w granicach normy, wówczas podmiot skupujący mleko musi zastosować następujące postępowanie:
V. Przyjmowanie dostawców mleka.
9. Przyjmowanie nowych dostawców mleka, dostawców zmieniających podmiot skupujący mleko oraz dostawców uprzednio wykluczonych ze skupu, którzy deklarują poprawioną jakość surowca, powinno przebiegać z uwzględnieniem następujących zasad:
9.1. Przyjmowanie nowych dostawców rozpoczynających produkcję mleka.
9.2. Przyjmowanie dostawców mleka zmieniających podmiot skupujący mleko.
9.3. Przyjmowanie dostawców wykluczonych ze skupu, którzy deklarują poprawioną jakość mleka.
VI. Nadzór weterynaryjny
10. Nadzór kontrolny nad prawidłowym skupem i oceną mleka surowego sprawują organy nadzoru weterynaryjnego. (Art. 5, Art. 6, Art. 35, Art. 48 Ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej – Dz. U. Nr 60 z 14.06.1997 r.)
11. Podmiot skupujący mleko zobowiązany jest na bieżąco informować na piśmie organ nadzoru weterynaryjnego – Powiatowego Lekarza Weterynarii w zakresie:
VII. Zalecenia ogólne.
12. Podmiot skupujący mleko powinien wykorzystać wyniki oceny mleka do:
Zasady postępowania w zakresie oceny jakości mleka opracowano w Krajowym Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie w uzgodnieniu z:
Podpisali:
Stanisław Michalski – Prezes KZSM Zw. Rew.
Andrzej Komorowski – Główny Lekarz Weterynarii
Maria Wielgosz – Przewodnicząca Normalizacyjnej Komisji Problemowej Nr 35 ds. Mleka i przetworów mlecznych
Do pobrania:
1. Wniosek o przyjęcie do skupu mleka surowego (plik .doc)
2. Decyzja o przyjęciu mleka surowego do skupu (plik .doc)
3. Decyzja o wstrzymaniu odbioru mleka surowego (plik .doc)