W tym roku przedsiębiorstwo „JAGR” dołączyło do grona polskich firm mleczarskich, które mogą eksportować swoje wyroby do państw Unii Europejskiej.
„Masło z Warlubia” to produkt, z którym od lat identyfikowana jest firma JAGR. Dzięki dbałości o wysoką jakość surowca oraz zapewnienie właściwych warunków produkcji i dystrybucji masło zyskało akceptację klientów i zdominowało rynek lokalny (woj. kujawsko-pomorskie, pomorskie).
Cechuje je wysoka jakość oraz wyśmienity smak i zapach. Zawiera 82% tłuszczu, jest bogate w witaminy z grupy A, D, E i K. Stanowi bogate źródło energii, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin.
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe JAGR powstało w 1992 roku jako firma zajmująca się konfekcjonowaniem i dystrybucją masła. Realizując politykę rozwoju rozpoczęto produkcję smalcu. Początkowo był wytapiany metodą tradycyjną, później na linii produkcyjnej ALFA LAVAL. Nowy produkt - dzięki swoim walorom smakowym i zapachowym, został pozytywnie przyjęty na rynku. Rozwój produkcji smalcu doprowadził do wprowadzenia w 2001 roku, do oferty nowych produktów: smalcu ze skwarkami i cebulą oraz smalcu ze skwarkami i jabłkiem. W 2002 roku uruchomiono Zakład Produkcji Masła i Miksów. Produkcja wyrobów odbywa się tu z dużą dbałością o każdy szczegół procesu produkcyjnego. Możliwości technologiczne nowego, spełniającego standardy unijne zakładu pozwalają na zwiększenie asortymentu w zakresie mieszanin masła i tłuszczów roślinnych.
Obserwacje rynku i preferencji klientów, zaowocowały w 2003 roku, wprowadzeniem do oferty maślanki naturalnej i smakowej. Przedsiębiorstwo posiada ponad 2000 m2 powierzchni chłodniczych oraz specjalistyczny tabor do transportu surowców oraz produktów gotowych.
W ramach przyjętej strategii rozwoju zakłada budowanie trwałej, lojalnej grupy konsumentów przekonanych o tym, że marka JAGR gwarantuje wysokie parametry jakościowe przy atrakcyjnej cenie.
Bardzo dobra lokalizacja Warlubia przy drodze krajowej Gdańsk-Bydgoszcz sprzyja rozwojowi samej firmy oraz pozwala na utrzymanie wysokiego standardu usług logistycznych na terenie całego kraju. PHU JAGR w 2003 roku wdrożyło Zintegrowany System Zarządzania Jakością oparty o normę ISO 9001:2000 i HACCP zgodny z Codexem Alimentarius.