Po stabilizacji cen w listopadzie i grudniu ubiegłego roku, początek stycznia przyniósł silne podwyżki na światowym rynku mleka. Według danych USDA w rejonie Oceanii najbardziej podrożało mleko w proszku - odtłuszczone (OMP) średnio o około 10% do 3200-3650 USD/t fob - zaś pełne (PMP) o ponad 5% do 3550-3925 USD/t fob. - informują analitycy Banku BGŻ.
Ceny masła wzrosły o ponad 2% do 4400-4800 USD/t fob i tym samym były o ponad 19% wyższe niż w analogicznym okresie 2010 roku. Na rynku europejskim podwyżki były nieco mniejsze i sięgały maksymalnie 6% w przypadku mleka odtłuszczonego.
Wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych organizowanej przez Fonterrę na GlobalDairyTrade (przeprowadzonej 4 stycznia br.) wskazują na utrzymanie tendencji wzrostowych także w przyszłości. Notowania maślanki w proszku w kontrakcie marcowym umocniły się o 20,6% wobec połowy ubiegłego miesiąca, OMP o 13,6%, zaś PMP o 1,1%.