OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

W Polskiej Izbie Mleka - dyżur ekspercki

4 października 2011
Polska Izba Mleka rozpoczyna kolejny dyżur ekspercki, który dotyczyć będzie „Znakowania produktów mleczarskich wartością odżywczą". Dyżur będzie trwać w dniach do 14.10.2011 r.
Ramowy zakres tematyczny: Znakowanie produktów mleczarskich wartością odżywczą: Zmiany dotyczące znakowania wartością odżywczą produktów wynikające z nowego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności:
- Obowiązkowe podawanie na opakowaniu wartości odżywczej (wartość energetyczna oraz zawartość tłuszczów, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli)
- Sposób prezentacji
- Wymagania odnośnie dobrowolnego podawania informacji o wartości odżywczej
- Wyłączenia z obowiązku przedstawiania informacji o wartości odżywczej
- Dodatkowe formy wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej produktu
- Okresy przejściowe odnoszące się do podawania informacji o wartości odżywczej produktu

Wszystkie pytania wraz z odpowiedziami eksperta po zakończeniu dyżuru zostaną zebrane i opublikowane w dokumencie podsumowującym dyżur pt. „Ekspert radzi", a następnie w ramach działań wspierających zostaną rozesłane do członków PIM którzy będą brali udział w dyżurze. Pytania wraz z poradą sformułowane oczywiście zostaną w sposób uniemożliwiający rozpoznanie autora/producenta.



POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę