Polska Izba Mleka rozpoczyna kolejny dyżur ekspercki, który dotyczyć będzie „Znakowania produktów mleczarskich wartością odżywczą". Dyżur będzie trwać w dniach do 14.10.2011 r.
Ramowy zakres tematyczny: Znakowanie produktów mleczarskich wartością odżywczą: Zmiany dotyczące znakowania wartością odżywczą produktów wynikające z nowego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności:
- Obowiązkowe podawanie na opakowaniu wartości odżywczej (wartość energetyczna oraz zawartość tłuszczów, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli)
- Sposób prezentacji
- Wymagania odnośnie dobrowolnego podawania informacji o wartości odżywczej
- Wyłączenia z obowiązku przedstawiania informacji o wartości odżywczej
- Dodatkowe formy wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej produktu
- Okresy przejściowe odnoszące się do podawania informacji o wartości odżywczej produktu
Wszystkie pytania wraz z odpowiedziami eksperta po zakończeniu dyżuru zostaną zebrane i opublikowane w dokumencie podsumowującym dyżur pt. „Ekspert radzi", a następnie w ramach działań wspierających zostaną rozesłane do członków PIM którzy będą brali udział w dyżurze. Pytania wraz z poradą sformułowane oczywiście zostaną w sposób uniemożliwiający rozpoznanie autora/producenta.