W kwietniu mleko było o około 20 proc. droższe niż rok wcześniej
26 maja 2011
Jak podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej, w kwietniu utrzymała się wzrostowa tendencja cen skupu mleka w Polsce. Według danych GUS za 1 hl surowca mleczarnie płaciły w tym okresie 120,42 zł, tj. o 0,5 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. W stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku mleko było o ponad 19 % droższe.
Największe podwyżki względem marca br. odnotowano w regionach, gdzie ceny w 2011 r. utrzymywały się na wyższym niż przeciętnie w Polsce poziomie, tj. w województwie lubuskim - o prawie 3 proc. do 123,09 zł/hl - oraz podlaskim - o prawie 2 proc., do 130,81 zł/hl. Istotnie, bo o prawie 4 proc. m/m, surowiec potaniał natomiast w województwie zachodniopomorskim, gdzie miesiąc wcześniej mleko było najdroższe w kraju. Obniżki zaobserwowano także w województwie kujawsko-pomorskim, lubelskim, mazowieckim i pomorskim.
Stosunkowo korzystna sytuacja producentów mleka jest przede wszystkim wynikiem w miarę dobrej koniunktury na rynku zbytu przetworów mleczarskich. W kwietniu br. średnia cena sprzedaży artykułów płynnych monitorowanych przez Ministerstwo Rolnictwa wzrosła o prawie 3 proc. w relacji miesięcznej, choć już ceny produktów stałych zmniejszyły się o ponad 6 proc., zaś serów o ponad 1 proc. m/m, co było odpowiedzią na spadki notowane na świecie.
Niemniej, w maju br. sytuacja na rynku globalnym ustabilizowała się, co może nieco odłożyć w czasie większe przeceny na rynku krajowym, choć wydają się być one nieuniknione, szczególnie biorąc pod uwagę najnowsze dane dotyczące wymiany handlowej.