Na rynku europejskim, podobnie jak w Polsce, przeważały wzrostowe tendencje cen skupu mleka. W sierpniu w UE-25 za surowiec płacono średnio 30,75 EUR/100 kg, tj. o ponad 3 proc. więcej niż w lipcu i prawie 22 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku. Wśród czołowych producentów unijnych najwyższe ceny odnotowano w Holandii - 33,75 EUR/100 kg oraz Francji - według szacunków Komisji Europejskiej 34,05 EUR/100 kg.
Co ważne, towarzyszy temu wzrost skupu mleka w relacji rocznej, czemu mogła sprzyjać m.in. chłodna i deszczowa pogoda. Ogółem w krajach UE-27 w okresie kwiecień-lipiec produkcja towarowa zwiększyła się o ponad 1%, w tym w Niderlandach o 2,8%, zaś we Francji o 1,4% r/r. Przełożyło się to na rozwój produkcji przetworów fermentowych - o 2,8% r/r, mleka przetworzonego - o 1,8% oraz serów - o 2,1% r/r. W dalszym ciągu spada natomiast przetwórstwo mleka na masło oraz odtłuszczone mleko w proszku. Według danych ZMP w sierpniu skup mleka był o 2,7% większy niż w 2009 r., co wskazuje na przyspieszenie tempa wzrostu produkcji.