Ptak_Waw_CTR_2024

W 2010 r. ceny skupu mleka wzrosły o 17-18 proc., mleka w proszku o 30 proc., a serów dojrzewających o 10 proc.

3 grudnia 2015

Praktycznie przez cały 2010 r. ceny zbytu przetworów mleczarskich w Polsce utrzymywały się na wyższych niż rok wcześniej poziomach. Dotyczyło to głównie tzw. commodities, tj. masła czy mleka w proszku i było związane z bardzo dobrą koniunkturą na rynkach światowych, co pozwoliło na ponad 30 - proc. wzrost wartości eksportu z Polski - informuje BGŻ.
W ubiegłym roku w największym stopniu zwiększyła się cena pełnego mleka w proszku (PMP). Według uproszczonych obliczeń zakłady mleczarskie za PMP otrzymywały przeciętnie 1057 PLN/100 kg wobec 798 PLN/100 kg rok wcześniej. W rezultacie ceny tego produktu były o około 32 proc. wyższe w porównaniu z 2009 rokiem. W analogicznym okresie odtłuszczone mleko w proszku w zbycie podrożało o około 25 proc., zaś masło w blokach o prawie 26 proc.
Niższe przyrosty, sięgające np. 10 proc. dla sera Edamskiego, odnotowano w przypadku serów dojrzewających. Znacznie stabilniej w 2010 r. zachowywał się rynek przetworów płynnych. Na przestrzeni całego roku podrożało głównie mleko spożywcze pasteryzowane - o ponad 6 proc. w odniesieniu do mleka 1,5- 1,8 proc. - mleko spożywcze UHT - o prawie 8 proc. dla zawartości tłuszczu 1,5-1,8 proc. - czy jogurty naturalne 1,5-1,8 proc. - o ponad 6% proc.
Warto zwrócić uwagę, iż te same produkty, ale o wyższej zawartości tłuszczu (powyżej 3,5 proc.) były już o 1-2 proc. tańsze niż w 2009 r., co może świadczyć o rosnącym popycie na artykuły niskotłuszczowe. W ubiegłym roku średnia cena skupu mleka zwiększyła się o 17-18 proc. Oznacza to, iż marże uzyskiwane na produktach stałych były prawdopodobnie wyższe niż w 2009 r., zaś opłacalność produkcji podstawowych przetworów płynnych mogła ulec pogorszeniu.
W styczniu rosną światowe ceny przetworów mleczarskich. Po stabilizacji cen w listopadzie i grudniu ubiegłego roku, początek stycznia przyniósł silne podwyżki na światowym rynku mleka. Według danych USDA w rejonie Oceanii najbardziej podrożało mleko w proszku - odtłuszczone (OMP) średnio o około 10 proc. do 3200- 3650 USD/t fob - zaś pełne (PMP) o ponad 5 proc. do 3550-3925 USD/t fob. Ceny masła wzrosły o ponad 2 proc. do 4400-4800 USD/t fob i tym samym były o ponad 19 proc. wyższe niż w analogicznym okresie 2010 roku.
Na rynku europejskim podwyżki były nieco mniejsze i sięgały maksymalnie 6 proc. w przypadku mleka odtłuszczonego. Wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych organizowanej przez Fonterrę na GlobalDairyTrade (przeprowadzonej 4 stycznia br.) wskazują na utrzymanie tendencji wzrostowych także w przyszłości. Notowania maślanki w proszku w kontrakcie marcowym umocniły się o 20,6 proc. wobec połowy ubiegłego miesiąca, OMP o 13,6 proc., zaś PMP o 1,1 proc.

 


POWIĄZANE

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...

Od 23 września br. OSM Piątnica prowadzić będzie kampanię promującą Skyry – jogu...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: “Międzyn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę