europejskie forum rolników 2025

Unijny przepis na oscypki

21 lipca 2004

Krótkie paznokcie, jasna odzież robocza, nakrycie głowy zasłaniające włosy, czyste ręce, bieżąca woda - takie warunki będą musieli spełniać bacowie wytwarzający tradycyjne regionalne sery.

Unia Europejska zgodzi się na wyrabianie przez polskich górali oscypków i innych serów regionalnych, ale pod ostrymi warunkami. "Życie Warszawy" dotarło do - uwzględniającego unijne standardy - projektu rozporządzenia ministra rolnictwa w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji redykołki, bryndzy, buncu, żentycy i oscypka.

Wyroby te produkowane są od wieków przy użyciu naturalnych metod i receptur, co wywołuje kontrowersje. Unia Europejska już wcześniej chciała narzucić góralom bardziej współczesne metody produkcji. Były minister rolnictwa Jarosław Kalinowski wydał nawet w 2002 r. rozporządzenie, które oznaczało w praktyce przerobienie bacówek w małe mleczarnie. Miały być wyposażone w zmywalne ściany i naczynia z nierdzewnej stali.

Obecny projekt rozporządzenia nie jest tak radykalny, dopuszcza drewniane pomieszczenia produkcyjne. Konieczność doprowadzenia do nich bieżącej ciepłej i zimnej wody może jednak spowodować, że część baców zrezygnuje z wytwarzania serów.

Jan Janczy, szef Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz z Nowego Targu, przekonuje jednak, że taka naturalna selekcja jest potrzebna. - Kto się nie potrafi dostosować, trudno - wypadnie z gry. Niektórzy bacowie zresztą, nie czekając na nowe przepisy, doprowadzili sobie bieżącą ciepłą i zimną wodę i mają nawet prysznice. Jeśli będziemy mieć jakieś zastrzeżenia do projektu, to bardzo niewielkie. Takie regulacje są potrzebne, chodzi przecież o produkcję żywności. Mamy XXI wiek - przekonuje.

Dopiero zapoznałem się z projektem, ale pierwsze wrażenie jest pozytywne. Przede wszystkim nie widzę zapisów, które nakazywałyby w obiektach pasterskich kłaść kafelki na ściany. O to walczyliśmy. A wymagania higieniczno-sanitarne? Bacowie sami się o to starają, bo inaczej ich produkty by się psuły - zapewnia Andrzej Skupień, wicestarosta powiatu tatrzańskiego.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę